Social Icons

luni, 21 martie 2011

Lunea de colecţie (1)


Exact cum spune şi titlul astăzi este ''Lunea de colecţie'', ideea este inspirată dintr-o emisiune de pe Antena 2 şi anume ''Răi da buni'' care organizează '' Joia de colecţie''. În ''Lunea de colecţie'' o să încercăm să descoperim cât mai multe lucruri interesante despre ţara noastră, cât şi despre alte ţări; o să vorbim despre personalităţi remarcabile cât şi despre evenimente care au avut o anumită semnificaţie. Poate unii o să mă acuzaţi că am plagiat ideea şi sincer nu cred deoarece acea emisiune se ocupă de muzică iar noi o să ne ocupăm de cu totul şi cu totul alte lucruri.
Dacă aveţi vreo idee pentru ''Lunea de colecţie'' le aştept cu mare drag şi de asemenea aştept părerile voastre despre acest post şi această nouă idee.


   Iulia Haşdeu
Iulia Haşdeu (n. 14 noiembrie 1869 — d. 29 septembrie 1888) a fost o tânără intelectuală, poetă, fiica savantului Bogdan Petriceicu Haşdeu. Iulia Haşdeu s-a născut la Bucureşti, la 14 noiembrie 1869, fiind fiica savantului Bogdan Petriceicu Haşdeu şi a Iuliei, născută Faliciu. A fost un copil supradotat; la opt ani neîmpliniţi Iulia a trecut examenele cumulate ale celor patru clase primare. La 11 ani, Iulia Haşdeu a absolvit Colegiul Naţional „Sfântul Sava”, iar în paralel a urmat cursurile Conservatorului de muzică din Bucureşti, a plecat la studii la Paris. A studiat la Sorbona, începând de la vârsta de 16 ani, uimindu-şi profesorii cu talentul său. Primul ei volum de poezii, Bourgeons d'Avril, scris în 1887, apare doi ani mai târziu, sub pseudonimul Camille Armand în volumul Œuvres posthumes. La 29 septembrie 1888, Iulia Haşdeu a murit de tuberculoză, la vârsta de 19 ani, şi a fost înmormântată la Cimitirul Bellu. Tatăl Iuliei, foarte afectat de moartea ei, a construit, în memoria acesteia, un castel la Câmpina, cunoscut sub numele de Castelul Iulia Haşdeu.
Muzeul a fost construit pentru a comemora moartea fiicei lui Bogdan Petriceicu Haşdeu, care a murit la 18 ani de tuberculoză, fiind un geniu. Iulia Haşdeu a fost primul român care a absolvit facultatea Sorbona din Franţa.
Primul război mondial a afectat Castelul Iulia Haşdeu, care necesită reparaţii încă dinaintea morţii constructorului său, savantul Bogdan Petriceicu Haşdeu (1896). Sarcina de realizare a lucrărilor de restaurare sunt preluate în anul 1924 de către Ateneul Popular "B.P.Hasdeu" din Câmpina. Cel de-al doilea război mondial agravează starea construcţiei până în anul 1955, când numele său este înscris pe Lista Monumentelor Istorice.
Castelul a fost restaurat între anii 1962-1964, Comisia Monumentelor Istorice luând decizia să-l transforme în muzeu. Graţie profesorului de istorie, Nicolae Simache, cel care a fondat aproape toate muzeele din judeţul Prahova, aici va fi deschis la data de 9 aprilie 1965, Muzeul Memorial "B.P.Hasdeu".
Afectat de cutremurul din 4 martie 1977, Castelul intră într-un lung proces de restaurare şi consolidare. Ca urmare a eforturilor comune ale Inspectoratului pentru Cultură Prahova, ale Consiliului Municipal Câmpina, ale Muzeului de Istorie şi Arheologie şi ale Fundaţiei "Hasdeu", ritmul lucrărilor a fost grăbit. După ce în perioada 1977-1994 a suferit numeroase lucrări de consolidare şi restaurare, la data de 17 iunie 1994, Muzeul Memorial "B.P.Hasdeu" este deschis parţial şi apoi la 25 februarie 1995, el este pus în întregime la dispoziţia publicului vizitator, deşi lucrările de restaurare nu se sfârşiseră.
Vizitatorii care trec pragul muzeului pot admira portretele membrilor familiei Haşdeu, obiectele familiei Haşdeu, fotografii şi documente originale, mobilierul vechi de peste un secol, manuscrise şi colecţii ale revistelor conduse de marele filolog ori la care acesta a colaborat, ediţii princeps ale cărţilor savantului, precum şi tablouri valoroase semnate de pictori renumiţi precum Sava Henţia, Nicolae Grigorescu, G.D. Mirea sau Diogene Maillart.
De asemenea, în ansamblul expoziţiei loc important îl ocupă preocupările spiritiste ale lui B.P.Hasdeu.
Aici aveţi o scurtă prezentare a castelului:

5 comentarii:

Anonim spunea...

pufy,de unde stiai k ador muze-ul acesta?
is impresionata de capacitatea mintii fetei acesteia:X
Is uimita si ador muze-ul li chiar l-am vizitat:X
Merita vazut:x

RooBsTeeN spunea...

Asa se numeste scoala unde am invatat eu :D

RooBsTeeN spunea...

:D:D

Beatrice22 spunea...

Un foarte frumos articol... povestea unui pui de geniu care a avut parte de o moarte prematura (cauzata de o boala ce in ziua de azi nu mai poate fi considerata periculoasa), ne pune oarecum cu capul pe ganduri...
Castelul Iulia Hasdeu de la Campina, este dovada vie a iubirii nemarginite a parintelui Bogdan Hasdeu, pentru fiica lui preaiubita.
O reala lectie de viata...
Felicitari pt post Ella... M-ar interesa ceva de genul (cultura generala; istoria neamului etc)si pe viitor. Nu cred ca ar strica nimanui.
O saptamana frumoasa... Kisses :)

Anonim spunea...

Ma bucur foarte mult ca va placut acest post :X:X Si sper sa am cat mai multe subiecte interesante despre care sa scriu ;)

Trimiteți un comentariu

 
 
Blogger Templates