Social Icons

luni, 23 iulie 2012

Lunea de colecţie (55)


Nicolae Boşcaiu
Nicolae Boșcaiu (n. 23 iulie 1925, Caransebeş - d. 22 octombrie 2008, Cluj) a fost un biolog român, membru titular al Academiei Române.
Născut în anul 1925, acad. Nicolae Boşcaiu a absolvit cursurile Secţiei de ştiinţe naturale a Facultăţii de Ştiinţe de la Universitatea din Cluj-Napoca, devenind, în 1971, doctor în biologie.
De-a lungul anilor, a ocupat diferite funcţii: muzeograf principal la muzeul din Lugoj, cercetător ştiinţific şi mai târziu preşedinte la Subcomisia Monumentelor Naturii din cadrul Filialei Cluj-Napoca, cercetător la Centrul de Cercetări Biologice la Filiala Cluj-Napoca a Academiei Române, bibliotecar principal la Filiala din Cluj a Bibliotecii Academiei Române, redactor şef la Revista română de biologie. Seria Botanica. Din 1990 a devenit secretar ştiinţific al Filialei din Cluj-Napoca a Academiei Române.
În bogata sa activitate de cercetare ştiinţifică, s-a orientat spre mai multe direcţii cum sunt: taxonomie, floristică şi fitosociologie, fitogeografie, istoria botanicii ş.a., abordând unele direcţii inedite. În domeniul ocrotirii naturii, s-a preocupat îndeosebi de protecţia genofondului şi a asociaţiilor vegetale reuşind să înfiinţeze noi rezervaţii naturale în diferite judeţe din Transilvania. Dintre cele peste 270 de lucrări publicate singur sau în colaborare, în ţară şi paste hotare amintim: Flora şi vegetaţia munţilor Tarcu, Godeanu şi Cernei, distinsă cu premiul „Emanoil Teodorescu” al Academiei Române, Biogeografie în perspectivă genetică şi istorică (în colab.), Biogeographie. Fauna und Flora der Erde und ihre Geschtliche ntwicklung, la care se adaugă şi îngrijirea unor volume editate de Filiala Cluj-Napoca.
A fost ales membru corespondent al Academiei Române în 1990 şi, titular în anul 1991. A fost membru al Asociaţiei Internaţionale de Fitosociologie, preşedinte al Asociaţiei Române de Fitosociologie.
S-a stins din viaţă pe data de 22 octombrie 2008.

4 comentarii:

Ice Flower spunea...

Este uimitor ca a studiat atat flora si fauna cat si mediul lor de viata si intradevar a reusit sa instituie rezervatii naturale pentru protectia lor. Multe persoane care umreaza medicina, se specializeaza pe un element anume, insa ma bucur ca sunt si persoane interesate de combinarea mai multor elemente in folosul omenirii.

Marah Rks spunea...

Buna...Ai o leapsa din partea mea:*

Sara Hope spunea...

si poza:))

Sara spunea...

si poza:))

Trimiteți un comentariu

 
 
Blogger Templates