Social Icons

duminică, 24 februarie 2013

Cum facem faţă întrebărilor indiscrete?



„Cum mai stai cu amorul?“, „de ce crezi că sunt atâţia oameni de vârsta ta, încă necăsătoriţi?“ şi, desigur, clasica: „tu când ai de gând să faci un copil?“ – sunt întrebări ce pot fi clasate cu uşurinţă în dosarul „indiscreţii“, fie că stau pe buzele prietenilor tăi căsătoriţi încă din facultate, aflaţi deja în căutarea grădiniţei perfecte pentru copilul lor excepţional, sau îţi sunt adresate de „mătuşile tale“ – de fapt nişte doamne trecute bine de-a doua tinereţe, pe care nu le-ai mai văzut de ani buni.
Pe curioşi îi întâlneşti, peste tot: la petreceri, aniversări, nunţi, botezuri şi alte evenimente care marchează diverse cutume sociale sau religioase, la birou şi uneori chiar acasă. Bănuieşti ce se va întâmpla, dar de fiecare dată îţi spui că vei ieşi la liman cu multă inteligenţă şi maturitate. Eşti obişnuită de-acum cu valul de indiscreţii. Cu toate astea, nu poţi fi niciodată suficient de pregătită pentru momentul acela ca desprins din filme, în care cineva extrem de bine intentionat te întreabă cu voce tare: „... şi tu de ce nu te mai măriţi?“, iar peste întreaga adunare se aşterne o linişte aprope sinistră, toate privirile fiind aţintite spre tine. Nu poţi lega două cuvinte; nici n-ai avea cum, pentru că simţi o presiune bizară în zona maxilarului şi nici corzile tale vocale n-ar putea verbaliza ceva în acest mediu ostil. În final, îţi foloseşti ultimele resurse pentru ceea ce pare a fi singura soluţie rezonabilă: o evadare (din păcate doar) imaginară într-o zonă cât mai... nepopulată a lumii.
Cine sunt curioşii?
Cine sunt aceşti oameni, ce vor ei de fapt şi, mai ales, cum răspunzi întrebărilor înspăimântătoare pe care se încăpăţânează să ţi le pună? Ca să nu-i judecăm prea tare, aşa cum am fi tentaţi, poate ar fi bine să ştim mai multe despre aceste „personaje“ indiscrete şi despre motivele pentru care simt nevoia de intruziune în vieţile noastre. Astfel vom reuşi să fim mai relaxaţi în prezenţa lor şi, de ce nu, mai inspiraţi să le răspundem. Pentru aceasta, am studiat amănunţit fenomenul împreună cu psihologul Claudia Mihalache. „Cele mai predispuse să pună astfel de întrebări sunt persoanele mai în vârstă, care nu renunţă până nu primesc un răspuns şi par a nu înţelege de ce nu vrem să le lămurim“, spune psihologul. Pe de altă parte, „se pare că femeile au o predispoziţie nativă de a se amesteca în vieţile celor din jur mai mult decât o fac bărbaţii, din cauza instinctelor materne. Femeile au impresia că pot rezolva orice, că au un sfat potrivit pentru oricine etc. De cele mai multe ori, intruziunea în viaţa particulară a celorlalţi are ca scuză intenţii dintre cele mai bune“, este de părere Claudia Mihalache. În plus, „cu cât nivelul de relaţionare este mai strâns între noi şi intruşii din viaţa noastră, cu atât aceştia se simt mai îndreptăţiţi să ne interogheze. Prin urmare, cele mai nepotrivite întrebări le vom primi de la părinţi, rude foarte apropiate şi chiar vecini. O altă categorie o reprezintă cei ce nu au o viaţă personală; pentru ei, orice se întâmplă în vieţile celor din jur reprezintă un motiv de... dezbatere“ spune specialista noastră. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
 
Blogger Templates